11. edycja zgromadzi艂a blisko 50 wystawców.
W konkursie „Od wystawy do potrawy” na najciekawsze stoisko wystawiennicze. Jury, uwzgl臋dniaj膮c m. in. kryteria oceny takie jak: oryginalno艣膰 i atrakcyjno艣膰 prezentowanych na stoisku produktów, wk艂ad pracy w wykonanie aran偶acji stoiska i promocj臋 twórczo艣ci artystycznej, pierwsz膮 nagrod臋 przyzna艂o Ko艂u Gospody艅 Wiejskich Korniczanki (Stara Kornica), drug膮 - Warsztatom Terapii Zaj臋ciowej w Gostyninie. Trzecia przypad艂a w udziale dla Paw艂a Chrustowskiego – „Warsztatów Pachn膮cych Tradycj膮”.
W Przegl膮dzie zespo艂ów folklorystycznych, jury Przyzna艂o 7 wyró偶nie艅.
Wyró偶nienia otrzymali:
- Regionalny Zespó艂 Pie艣ni i Ta艅ca „Sanniki” za autentyczne kultywowanie folkloru sannickiego z pietyzmem i wielk膮 dostojno艣ci膮 odtwarzanie tradycyjnej kultury ludowej.
- Ludowy Zespó艂 Pie艣ni i Ta艅ca Szczawin Ko艣cielny za wysok膮 technik臋 taneczn膮 i dostosowan膮 choreografi臋 do wielu wykonawców, za estetyczny wygl膮d stroju i sceniczny wygl膮d na scenie.
-Zespó艂 Pie艣ni i Ta艅ca Dzieci Ziemi 艁膮ckiej im. Miry Zimi艅skiej-Sygiety艅skiej za wysok膮 kultur臋 taneczn膮 a szczególnie za wykonanie oberka narodowego oraz pi臋kne wykonanie piosenek ludowych.
-Dzieci臋cy Zespó艂 Pie艣ni i Ta艅ca SOLEC za 偶ywio艂owo艣膰 i temperament taneczny oraz za 艣piew solowy i kompletno艣膰 stroju rejonu rzeszowskiego.
-Zespó艂 Ludowy Grzybowianki za wielopokoleniowe kultywowanie kultury muzycznej i wysoki poziom kapeli.
-Zespó艂 ANANASY za wyraz artystyczny i dzieci臋c膮 rado艣膰 na scenie.
-Zespó艂 Ludowy „Ma艂e Czermno” za kultywowanie tradycji ludowej.
W konkursach kulinarnych udzia艂 wzi臋艂o blisko 60 osób.
Za najdoskonalsz膮 nalewk臋 regionaln膮, gdzie zachowano harmoni臋 smaku i aromatu uznano produkt autorstwa:
-Czes艂awa Lewandowskiego – nalewka z aronii,
-II miejsce otrzyma艂a Zofia Skiba za nalewk臋 z pigwowca japo艅skiego.
-III miejsce przyznano Joannie Kieszkowskiej za nalewk臋 wi艣niow膮.
Za najsmaczniejszy wypiek nagrod臋 otrzyma艂o:
-Ko艂o Gospody艅 Wiejskich Korniczanki, które przygotowa艂y Korowaj Weselny.
-II miejsce za tradycyjne p膮czki z Grzybowa otrzyma艂a Henryka Kordalewska.
-III miejsce przypad艂o Halinie Turek za Tort.
W kategorii na najlepsz膮 Potraw臋 komisja przyzna艂a:
-I miejsce Wandzie Jakubowskiej-Nowackiej z GCKiS w Bodzanowie za Rolad臋 Bodzana,
-II miejsce Ko艂u Gospody艅 Wiejskich Korniczanki za Cukini臋 na s艂odko ze 艣liwk膮,
-III miejsce Halinie 艢witek za Placki ziemniaczano-dyniowe.
Z okazji Jubileuszu 20-lecia Stowarzyszenia Gmin Turystycznych Pojezierza Gostyni艅skiego, Marsza艂ek Województwa Mazowieckiego – Pan Adam Struzik nada艂 Stowarzyszeniu Medal Pami膮tkowy „PRO MASOVIA”. Ka偶dy z Cz艂onków Stowarzyszenia otrzyma艂 równie偶 Dyplom Uznania z okazji 20-lecia SGTPG z podzi臋kowaniem za pe艂n膮 zaanga偶owania prac臋 na rzecz organizacji oraz wk艂ad w szerzenie polskiej kultury, folkloru i dziedzictwa kulturowo-przyrodniczego. W imieniu Pana Marsza艂ka Medal Pami膮tkowy i Dyplomy Uznania wr臋czy艂 Dyrektor Delegatury Urz臋du Marsza艂kowskiego w P艂ocku Pan Tomasz Kominek.
艢wi臋to folkloru zako艅czy艂 wyst臋p Zespo艂u Ta艅ca Ludowego MASOVIA Politechniki Warszawskiej P艂ock.
|