14 pa藕dziernika w 艁膮cku spotkali si臋 mi艂o艣nicy folkloru, sztuki ludowej, ta艅ca i regionalnych kulinariów, by uczestniczy膰 w 12. Festiwalu Folkloru i Kultury Ziemi Kujawskiej i Mazowieckiej „Od Kujawiaka do Oberka” zorganizowanym przez Stowarzyszenie Gmin Turystycznych Pojezierza Gostyni艅skiego. 
 

12. edycja zgromadzi艂a blisko 50 wystawców.

W konkursie „Od wystawy do potrawy” 
Na najciekawsze stoisko wystawiennicze. Jury, uwzgl臋dniaj膮c m. in. kryteria oceny takie jak: oryginalno艣膰 i atrakcyjno艣膰 prezentowanych na stoisku produktów, wk艂ad pracy w wykonanie aran偶acji stoiska i promocj臋 twórczo艣ci artystycznej, przyzna艂o:

-pierwsz膮 nagrod臋 przyzna艂a 
Pani Ewie Pola艅skiej za oryginalny pomys艂 – promocj臋 twórczo艣ci artystycznej i literackiej w jednym oraz wprowadzenie elementów interaktywnych,
-druga nagroda zosta艂a przyznana za pomys艂 na stoisko w tematyce przepi臋knie wykonanych ozdób 艣wi膮tecznych i estetyk臋 - Pani Alicji Matusiak.
-Trzecia nagroda 
przypad艂a w udziale Pani Miros艂awie Grochockiej za promocj臋 twórczo艣ci ludowej w ró偶norodnych formach.

Jury przyzna艂o dodatkowo dwa wyró偶nienia:

-Panu Janowi Szyma艅skiemu i Panu S艂awomirowi Suchodolskiemu za kultywowanie sztuki rze藕biarskiej w formach najbli偶szych ludowo艣ci i pi臋kno prac.


W Przegl膮dzie zespo艂ów folklorystycznych, jury Przyzna艂o 7 wyró偶nie艅.

Wyró偶nienia otrzymali:
-Ludowy Zespó艂 Pie艣ni i Ta艅ca Szczawin Ko艣cielny za wysoki poziom artystyczny ta艅ca i 艣piewu oraz estetyczny wygl膮d sceniczny i urozmaicon膮 choreografi臋. 
-Regionalny Zespó艂 Pie艣ni i Ta艅ca „Sanniki”
 za prezentacj臋 ta艅ców i 艣piewu regionalnego z autentycznym zachowaniem obrz臋dowo艣ci. 
-Zespó艂 艢piewaczy „Radosne Serca” za wyrównane brzmienie g艂osów, radosne i staranne wykonanie oraz wyj膮tkow膮 kultur臋 muzyczn膮.. 
-Zespó艂 Pie艣ni i Ta艅ca Dzieci Ziemi 艁膮ckiej im. Miry Zimi艅skiej-Sygiety艅skiej za staranne wykonanie przy艣piewek ludowych i dynamiczne wykonanie ta艅ców. 
-Szkolny Zespó艂 Pie艣ni i Ta艅ca „Promyki Lucienia”  za dobre wykonanie krakowiaka i zaanga偶owanie najm艂odszych wykonawców. 
-Zespó艂 FOLK DANCE za nowoczesne podej艣cie do kultury ludowej innych narodów. 
-Zespó艂 I艁OWIACY za kultywowanie pie艣ni ludowych.

W konkursach kulinarnych udzia艂 wzi臋艂o ponad 60 osób. Za najdoskonalsz膮 nalewk臋 regionaln膮, gdzie zachowano harmoni臋 smaku i aromatu uznano, 偶e:

- I miejsce zajmuje Pani Edyta Kalwas – za nalewk臋 z aronii,
-II miejsce otrzyma艂a Zofia Skiba za nalewk臋 wi艣niow膮.
-III miejsce przyznano Justynie Kami艅skiej za 艣liwowic臋. 

Za najsmaczniejszy wypiek nagrod臋 otrzyma艂a 
-Pani Krystyna D艂ugo艂臋cka za p膮czki ziemniaczane.
-II miejsce zaj臋艂a Pani Ma艂gorzata Skierkowska za ciasto „Góra lodowa”;
-III miejsce otrzyma艂a Pani Marianna Szustak za ciasto 3 w 1


W kategorii na najlepsz膮 Potraw臋 komisja przyzna艂a:

-I miejsce dla Zespo艂u Szkó艂 im. St. Staszica w G膮binie za Pasztet z kaszy jaglanej,
-II miejsce Pani Marii Matusiak za Zup臋 grzybow膮 - krem z p臋czakiem,
-III miejsce Halinie Turek za Pierogi z kapust膮 i grzybami

艢wi臋to folkloru zako艅czy艂a inscenizacja wesela S艂ubickiego wykonana przez Ludowy Zespó艂 Grzybowianki.

« powrót |  Do góry

Wydarzenia


Polecamy
Copyright by Stowarzyszenie Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego    |    Wykonanie: Plocman

Strona powstała w ramach projektu pn.
"Termomodernizacja budynków użyteczności publicznej na terenie gmin Stowarzyszenia Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego"
współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013.