Warning: mysql_result(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /usr/home/htdocs-side/pojezierzegostyninskie/licznik.php on line 19
Stowarzyszenie Gmin Turystycznych Pojezierza Gostyni駍kiego
 
 
6 pa藕dziernika w 艁膮cku spotkali si臋 mi艂o艣nicy folkloru, sztuki ludowej, ta艅ca i regionalnych kulinariów, by uczestniczy膰 w 14. Festiwalu Folkloru i Kultury Ziemi Kujawskiej i Mazowieckiej „Od Kujawiaka do Oberka” zorganizowanym przez Stowarzyszenie Gmin Turystycznych Pojezierza Gostyni艅skiego. 
 
14. edycja zgromadzi艂a ponad 50 wystawców, którzy uczestniczyli w konkursie „Od wystawy do potrawy” na najciekawsze stoisko wystawiennicze. Jury, uwzgl臋dniaj膮c m. in. kryteria oceny takie jak: oryginalno艣膰 i atrakcyjno艣膰 prezentowanych na stoisku produktów, wk艂ad pracy w wykonanie aran偶acji stoiska i promocj臋 twórczo艣ci artystycznej przyzna艂a:
pierwsz膮 nagrod臋  
dla Ko艂a Gospody艅 Wiejskich „Razem” w Zaborowie Starym za oryginalno艣膰 i wra偶enie estetyczne stoiska, 
-drug膮 nagrod臋 Pani Idzie Zaj膮czkowskiej za promocj臋 r臋kodzie艂a artystycznego,
-Trzecia nagroda 
przypad艂a w udziale dla Ko艂a Gospody艅 Wiejskich „Aktywa Kobieta” w Za藕dzierzu za wk艂ad pracy i atrakcyjno艣膰 prezentowanych produktów. 

Jury przyzna艂o dodatkowo dwa wyró偶nienia:

-Panu Stanis艂awowi Markiewiczowi 
za promocj臋 wyrobów z wikliny i Pani Teresie Jab艂o艅skiej za kultywowanie tradycji r臋kodzielniczych .

W Przegl膮dzie zespo艂ów folklorystycznych, jury Przyzna艂o 8 wyró偶nie艅.
-Ludowy Zespó艂 Pie艣ni i Ta艅ca Szczawin Ko艣cielny za najwy偶szy poziom artystyczny na Festiwalu. 
-Kapeli „Nas Troje”
 za nawi膮zanie do tradycyjnego folkloru regionu 艁owickiego w wykonaniu m艂odego pokolenia. 
-Zespó艂 TERAZ MY (gm. I艂ów) za nowatorsk膮 aran偶acj臋 muzyczn膮 oraz ogólny wyraz artystyczny, wysoki poziom wokalny wykonawczy艅 zespo艂u. 
-Szkolny Zespó艂 Pie艣ni i Ta艅ca „Promyki Lucienia” 
 za opracowanie sceniczne ta艅ców ze szczególnym wyró偶nieniem Krakowiaka. 
-Zespó艂 KAMIENIAKI ze Szko艂y Podstawowej w Nowym Kamieniu za polki miejskie zata艅czone w charakterze i za ró偶norodno艣膰 przedstawionego programu. 
-Zespó艂 Pie艣ni i Ta艅ca Dzieci Ziemi 艁膮ckiej im. Miry Zimi艅skiej-Sygiety艅skiej za zaanga偶owanie w wykonanie ta艅ców i przy艣piewek ludowych. 
-Zespo艂u MELODIA 
za kultywowanie tradycji pie艣ni ludowych. 
-Regionalny Zespó艂 Pie艣ni i Ta艅ca „Sanniki” za kultywowanie tradycji regionu sannickiego.

W konkursach kulinarnych udzia艂 wzi臋艂o ponad 90 osób.
Za najdoskonalsz膮 nalewk臋 regionaln膮, gdzie zachowano harmoni臋 smaku i aromatu uznano produkt autorstwa:

-Pani El偶biety Wi艣niewskiej – nalewk臋 z dzikiej ró偶y,
-II miejsce otrzyma艂a Jadwiga 艢niechowska za 艣liwowic臋.
-III miejsce przyznano dla Ko艂a Gospody艅 Wiejskich „Aktywna Kobieta” z Za藕dzierza za nalewk臋 z czeremchy.

Wyró偶nienia otrzyma艂a:

-nalewka z mniszka lekarskiego Pani Haliny Sejda,
-nalewka z czarnego bzu Pani Genowefy Przygockiej. 

Za najsmaczniejszy wypiek nagrod臋 otrzyma艂a:
Pani Aniela Sielaczek za p膮czusie.
-II miejsce zaj臋艂a Pan Emil Fili艅ski za chleb wiejski;
-III miejsce za Jagodzianki otrzyma艂a Pani Miros艂awa Bednarczyk. 

Wyró偶nienia otrzyma艂o:
-ciasto marchewkowe Pani Wioletty Domaradzkiej -
-sernik z owocami le艣nymi Pani Danuty Tomasik.

W kategorii na najlepsz膮 Potraw臋 komisja przyzna艂a:

-I miejsce dla Agnieszki Sta艅czak za Kalafior pod bekonem,
-II miejsce Pani Ewelinie Przygockiej za paszteciki,
-III miejsce Przemys艂awowi Sztarbowskiemu za pasztet z królika z 偶urawin膮.
 

Wyró偶nienia otrzyma艂a:
-zupa krem borowikowa Pani Ma艂gorzaty Gorzkowskiej,
-艢led藕 po ch艂opsku Pani Martyny Sztarbowskiej.

艢wi臋to folkloru zako艅czy艂 koncert Zespo艂u BRAThANKI.
« powrót |  Do góry

Wydarzenia


Polecamy
Copyright by Stowarzyszenie Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego    |    Wykonanie: Plocman

Strona powstała w ramach projektu pn.
"Termomodernizacja budynków użyteczności publicznej na terenie gmin Stowarzyszenia Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego"
współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013.