10 pa藕dziernika w 艁膮cku spotkali si臋 mi艂o艣nicy folkloru, sztuki ludowej, ta艅ca i regionalnych kulinariów, by uczestniczy膰 w 15. Festiwalu Folkloru i Kultury Ziemi Kujawskiej i Mazowieckiej „Od Kujawiaka do Oberka” zorganizowanym przez Stowarzyszenie Gmin Turystycznych Pojezierza Gostyni艅skiego.
15. edycja zgromadzi艂a ponad 40 wystawców, którzy uczestniczyli w konkursie „Od wystawy do potrawy” na najciekawsze stoisko wystawiennicze. Jury, uwzgl臋dniaj膮c m. in. kryteria oceny takie jak: oryginalno艣膰 i atrakcyjno艣膰 prezentowanych na stoisku produktów, wk艂ad pracy w wykonanie aran偶acji stoiska i promocj臋 twórczo艣ci artystycznej przyzna艂a: - pierwsz膮 nagrod臋 dla Warsztatów Terapii Zaj臋ciowej w Gostyninie -drug膮 nagrod臋 dla Ko艂a Gospody艅 Wiejskich „Nasza Wie艣” w Soko艂owie -trzecia nagroda przypad艂a w udziale dla Stowarzyszenia „AKTYWNYCH KOBIET” Kluska Jury przyzna艂o dwa wyró偶nienia: Dla Ko艂a Gospody艅 Wiejskich „Sendenianki” oraz dla Pani Idy Zaj膮czkowskiej W Przegl膮dzie zespo艂ów folklorystycznych przyznano 6 wyró偶nie艅: -Ludowemu Zespo艂owi Pie艣ni i Ta艅ca Szczawin Ko艣cielny -Zespo艂owi Gminnego O艣rodka Kultury w I艂owie -Dzieci臋cemu Zespo艂owi Pie艣ni i Ta艅ca „SOLEC” -Zespo艂owi Ludowemu „Grzybowianki & Grzybowiacy” im. Cecylii Milczarek - Zespo艂owi Ludowemu „Grzybowianki” przy Stowarzyszeniu „Nasza Przysz艂o艣膰- S艂ubice i okolice” -Regionalnemu Zespo艂owi Pie艣ni i Ta艅ca „SANNIKI” W konkursach kulinarnych udzia艂 wzi臋艂o ponad 60 osób. Za najdoskonalsz膮 nalewk臋 regionaln膮, gdzie zachowano harmoni臋 smaku i aromatu uznano produkt autorstwa: - I miejsce zaj膮艂 Pan Andrzej Tyszka za nalewk臋 z pigwy, -II miejsce otrzyma艂 Pan Grzegorz Brzezi艅ski za nalewk臋 z czeremchy, -III miejsce przyznano dla Pani Stanis艂awy Klimkiewicz za nalewk臋 orzechow膮. Wyró偶nienia otrzyma艂a: -nalewka z dzikiego czarnego bzu Pani Eweliny Brzezi艅skiej, -nalewka z kwiatu czarnego bzu Pani Anieli Sielaczek, -nalewka „cytrynóweczka” Pani Michaliny Zaj膮c. Za najsmaczniejszy wypiek przyznano nast臋puj膮ce miejsca: - I miejsce zaj臋艂a Pani Halina Turek za ciasto biszkoptowe, -II miejsce zaj臋艂a Pani Halina Gawinowska za bu艂ki z malinami, -III miejsce zaj臋艂o Ko艂o Gospody艅 Wiejskich „Sendenianki” za ciasto „Malinowa Chmurka”. Wyró偶nienia otrzyma艂o: -ciasto dro偶d偶owe Pani Natalii Brzezi艅skiej, - sernik z borówkami wykonany przez Ko艂o Gospody艅 Wiejskich „Nasza Wie艣” w Soko艂owie, -karpatka wykonana przez Pani膮 Ma艂gorzat臋 Gorzkowsk膮. W kategorii na najlepsz膮 Potraw臋 komisja przyzna艂a: -I miejsce dla Pani Danuty Tomasik za ryb臋 w marynacie, -II miejsce dla Zespo艂u Szkó艂 im. Stanis艂awa Staszica w G膮binie za d偶em dyniowo-jab艂kowy, -III miejsce dla Warsztatów Terapii Zaj臋ciowej w Gostyninie za schab w臋dzony. Wyró偶nienia otrzymali: -Pani Martyna Sztarbowska za tymbaliki drobiowe, -Pan Przemys艂aw Sztarbowski za 艣ledzie po japo艅sku, -Pani Ewelina Fili艅ska za chleb. 艢wi臋to folkloru zako艅czy艂 koncert Zespo艂u THE BROTHERS. | ||
| ||