17. Festiwal Folkloru i Kultury Ziemi Kujawskiej i Mazowieckiej „Od Kujawiaka do Oberka” przeszedł do historii…
17. Festiwal Folkloru i Kultury Ziemi Kujawskiej i Mazowieckiej „Od Kujawiaka do Oberka” przeszedł do historii…
W minioną niedzielę (29 października 2023 r.) w Hali Sportowej w Łącku obchodziliśmy wielkie święto Folkloru i Kultury. Było to zadanie publiczne pn. 17. Festiwal Folkloru i Kultury Ziemi Kujawskiej i Mazowieckiej „Od Kujawiaka do Oberka” dofinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego.
Festiwal odbył się pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana Roberta Telusa, Marszałka Województwa Mazowieckiego Pana Adama Struzika oraz Starosty Płockiego Pana Sylwestra Ziemkiewicza. Patronatem medialnym wydarzenie objęli: Portal TerazGabin.pl, serwis gostynin24.pl, Radio Q 100,7 FM, Polskie Radio RDC Radio dla Ciebie, Tygodnik Płocki.
Podczas Festiwalu jak co roku odbył się Przegląd Zespołów Folklorystycznych, a także konkursy „Od wystawy do potrawy” na Najładniejsze Stoisko Wystawiennicze i na Najlepszego Twórcę Ludowego oraz konkurs „Smaki Mazowsza” w kategoriach: nalewka, potrawa i wypiek. Celem Festiwalu jest upowszechnianie zwyczajów i tradycji, które zagłębione są w tańcu, muzyce i sztuce lokalnych artystów. Festiwal jest bez wątpienia wydarzeniem, które zrzesza wszystkich członków Stowarzyszenia. Jest także miejscem spotkań mieszkańców Pojezierza Gostynińskiego i lokalnej społeczności.
Podczas Przeglądu Zespołów Folklorystycznych zespoły oceniało jury w składzie: Leonard Sobieraj (Przewodniczący) – Dyrektor Muzeum Mazowieckiego w Płocku, dr hab. Jarosław Domagała – Dyrektor Szkoły Muzycznej I st. w Gąbinie oraz Jerzy Przybyła – Choreograf Dzieci Płocka. W Przeglądzie wzięło udział 14 zespołów podczas 15 występów w trzech kategoriach uczestnictwa: Pieśni Regionalne, Tańce Regionalne oraz Tańce Narodowe / Folklor Opracowany.
Na festiwalowej scenie wystąpili: – STACH_BAND z Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Gąbinie; – Zespół Ludowy Grzybowianki z Grzybowa; – Kapela spod Kowala; – Nasz Czas – Gminny Ośrodek Kultury w Iłowie; – VOX CORDIS z Gostynina; – Zespół Melodia Szczawińskiego Klubu Seniora; – Ludowy Zespół Pieśni i Tańca Szczawin Kościelny (grupa początkująca); – Regionalny Zespół Pieśni i Tańca „Sanniki” – przyśpiewki oraz taniec; – Zespół Pieśni i Tańca Ziemia Gąbińska (grupa dorosła); – Zespół Pieśni i Tańca Ziemia Gąbińska (grupa młodzieżowa); – Zespół Pieśni i Tańca „Dzieci Ziemi Łąckiej”; – Zespół Pieśni i Tańca „Promyki Lucienia” ; – Zespół Pieśni i Tańca „Modroki”; – Ludowy Zespół Pieśni i Tańca Szczawin Kościelny.
Komisja wyróżniła wszystkie Zespoły biorące udział w Przeglądzie Zespołów Folklorystycznych. A szczególnych wyróżnień merytorycznych przyznała:
W kategorii Pieśni Regionalne: 1. Kapela Spod Kowala za prezentację autentycznego folkloru Kujaw; 2. „Nasz Czas” z Gminnego Ośrodka Kultury w Iłowie za wartościowe opracowanie folkloru mazowieckiego; 3. Regionalny Zespół Pieśni i Tańca „Sanniki” za interesujące opracowanie i wykonanie folkloru regionu sannicko-gąbińskiego.
W kategorii Tańce Regionalne: 1. Zespół Pieśni i Tańca Ziemia Gąbińska za ciekawą choreografię oraz ogólny poziom artystyczny; 2. Regionalny Zespół Pieśni i Tańca „Sanniki” za wysoką jakość opracowania muzycznego i przedstawienie autentycznego folkloru sannickiego.
W kategorii Tańce Narodowe / Folklor Opracowany 1. Ludowy Zespół Pieśni i Tańca Szczawin Kościelny za urozmaicony repertuar i ciekawe, pomysłowe opracowanie choreograficzne i wokalne; 2. Zespół Pieśni i Tańca „Promyki Lucienia” za dobre przygotowanie wokalne oraz dobór repertuaru.
W tradycję festiwalu na stałe wpisał się również konkurs „Od wystawy do potrawy” na Najładniejsze Stoisko Wystawiennicze i Najlepszego Twórcę Ludowego. W tegorocznej edycji wzięło udział 13 Stoisk Wystawienniczych oraz 27 Twórców Ludowych. Stoiska Wystawiennicze i Twórców Ludowych oceniało jury w składzie: Aleksandra Głowacka (Przewodnicząca), Maja Wojnarowska i Katarzyna Ludwiczak. W konkursie na Najładniejsze Stoisko Wystawiennicze wyniki przedstawiały się następująco:
I. Miejsce – Zespół Szkół im. Stanisława Staszica w Gąbinie za dekoracyjność stoiska z interesującą ofertą; II. Miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Jezioranki za kultywowanie tradycji kulinarnych i klimat ekspozycji; III. Miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kluskowianki w Klusku za estetykę stoiska i ciekawe potrawy regionalne.
oraz 3 wyróżnienia: 1. Zespół Ludowy Grzybowianki z Grzybowa; 2. Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Brwileńskiej; 3. Koło Gospodyń Wiejskich w Podlasiu.
W konkursie na Najlepszego Twórcę Ludowego nagrodzeni zostali: I. Miejsce – Teresa i Jan Jabłońscy z Kocierzewa za regionalność produktów i estetykę stoiska; II. Miejsce – Ida Zajączkowska z Jeżewa za bogatą ofertę rękodzieła; III. Miejsce – Warsztaty pachnące tradycją Ewa Franke Chrustowska za ręcznie dekorowane pierniki.
oraz 4 wyróżnienia: 1. Sławomir Suchodolski z Kutna; 2. Pracownia artystyczna Alicja Olczak z Kutna; 3. Zdzisław Gołębiowski z Łącka; 4. Wanda Okupska z Kowala – wyróżnienie specjalne.
Podczas 17. Festiwalu Folkloru i Kultury Ziemi Kujawskiej i Mazowieckiej „Od Kujawiaka do Oberka” nie mogło również zabraknąć konkursu „Smaki Mazowsza” w kategoriach: nalewka, potrawa i wypiek. Nalewek w tym roku zgłoszonych było 36, które oceniała komisja w składzie: Iwona Lewandowska (Przewodnicząca), Janusz Brudnowski i Tomasz Markowski. W tej kategorii wyłonione były następujące miejsca:
I. Miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Miód Malina” w Trębkach za Nalewkę Mirabelówkę; II. Miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Twórcze Babeczki” w Koszelówce za Nalewkę Miodówka; III. Miejsce – Jolanta Gątarek za Nalewkę z czarnej porzeczki;
oraz 3 wyróżnienia: 1. Anna Świtek (Nalewka Czarny Bez); 2. Małgorzata Ziółkowska (Likier Irish Cream); 3. Mirosław Gątarek (Cytrynówka).
Potraw poddanych ocenie w tym roku było 24, które smakowała komisja w składzie: Ludmiła Jaworska (Przewodnicząca), Ewa Fabirkiewicz i Andrzej Markowski. Wyniki podczas tej kategorii wyglądały następująco:
I. Miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Podlasiu za wyjątkowy tradycyjny smak; II. Miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Mieszkańcy z Pasją: w Nowym Duninowie za regionalność i wyjątkową estetykę; III. Miejsce – Małgorzata Gorzkowska za wyjątkowy smak i estetykę podania;
oraz 3 wyróżnienia: 1. Hanna Gorzkowska (Domowy Smalec); 2. Alla Sochacka, Klub Przyjaciół Grabiny (Tort Wątróbkowy Ukraińska Klasyka); 3. Ewelina Filińska (Chleb).
Ostatnią już kategorią w „Smakach Mazowsza” był wypiek. Zgłoszonych wypieków do konkursu było 30, a oceniała je komisja w składzie: Agata Cichońska (Przewodnicząca), Joanna Żabka i Ewa Ambroziewicz. Laureatami w tej kategorii zostali:
I. Miejsce – Zuzanna Chmielewska za ciasto Kukułka; II. Miejsce – Katarzyna Żelaszczak za Tort czekoladowo-cytrynowy; III. Miejsce – Magdalena Marciniak za Chałkę drożdżową z kruszonką;
oraz 3 wyróżnienia: 1. Aniela Sielaczek za Kremowe Ptysie; 2. Koło Gospodyń Wiejskich w Podlasiu za Pączki z ziemniaków; 3. Koło Gospodyń Wiejskich „Miód Malina w Trębkach” za Sęk weselny z lat 80.
Podsumowując tegoroczny festiwal, jako Gwiazda Wieczoru dla przybyłych gości i lokalnej społeczności wystąpił Capitan Folk. Festiwal cieszył się dużym zainteresowaniem, a na Hali Sportowej w Łącku dopisała bardzo duża frekwencja, z czego jesteśmy bardzo dumni i dziękujemy wszystkim za przybycie.
Wsparcia w organizacji tego wydarzenia oraz wszelkiej pomocy udzielili: – Samorząd Województwa Mazowieckiego, Mazowsze dla organizacji pozarządowych, – Muzeum Mazowieckie w Płocku, – Starostwo Powiatowe w Płocku, Powiat Płocki dobrze ułożony, – Urząd Gminy w Łącku – Centrum Kultury, Rekreacji i Sportu w Łącku – Westmor Consulting, – Bank Spółdzielczy w Starej Białej, Bank z Sercem, – Zakład Budowy Sieci i Instalacji Elektrycznych Janusz Obszyński, – Gospodarstwo rolne Jan Rykalski ze Szczawina Kościelnego, – Zakład Masarski „DANKO” Danuta Puternicka, – „Moja Księgowa – Zofia Skiba” Licencjonowane Biuro Rachunkowe, – Piekarnia K. Zieliński – PGR Koszelew.
Wsparcia udzieliła również Szkoła Podstawowa im. ppor. Emilii Gierczak w Łącku, Gminny Zakład Komunalny w Łącku. Podziękowania należą się również w kierunku wszystkich pracowników oddelegowanych na wydarzenie do pomocy przy organizacji festiwalu z urzędów członkowskich tworzących stowarzyszenie. Dziękujemy również wszystkim wolontariuszom za poświęcony czas, ogrom chęci i serce jakie włożyli w przygotowanie festiwalu.
Dziękujemy Kole Gospodyń Wiejskich Jezioranki za współpracę. Opiekę medyczną podczas wydarzenia sprawowała Pani Danuta Jędrzejczak, a nad bezpieczeństwem podczas Festiwalu czuwało Biuro Ochrony i Usług Detektywistycznych SPARTAN.
Dziękujemy również za współpracę Panu Markowi Błażejewskiemu AMB Event i Panu Marcinowi Jasińskiemu – Manufaktura Eventu oraz Pani Ewie Chodorowskiej za prowadzenie festiwalu.
Dyrekcja Biura w imieniu całej Społeczności Stowarzyszenia Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego bardzo dziękuje każdemu zespołowi, wszystkim osobom wystawiającym stoiska, każdemu Twórcy Ludowemu oraz wszystkim wystawiającym swoje produkty do konkursu „Smaki Mazowsza” (nalewki, potrawy oraz wypieki). Podziękowania również w kierunku wszystkich udostępniających nasz plakat na swoich mediach społecznościowych i zapraszających w naszym imieniu na festiwal. Dziękujemy również każdemu kto przybył na niedzielny Festiwal, bo to wszystko dzięki Wam miało sens. Do zobaczenia w przyszłym roku!