Dnia 6 października 2024 r. w trakcie 18. Festiwalu Folkloru i Kultury Ziemi Kujawskiej i Mazowieckiej „Od Kujawiaka i Oberka” odbył się 𝐤𝐨𝐧𝐤𝐮𝐫𝐬 𝐤𝐮𝐥𝐢𝐧𝐚𝐫𝐧𝐲 „𝐒𝐦𝐚𝐤𝐢 𝐌𝐚𝐳𝐨𝐰𝐬𝐳𝐚” w trzech kategoriach: 𝐧𝐚𝐣𝐥𝐞𝐩𝐬𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐥𝐞𝐰𝐤𝐚, 𝐩𝐨𝐭𝐫𝐚𝐰𝐚 𝐢 𝐰𝐲𝐩𝐢𝐞𝐤.
Było to zadanie publiczne współfinansowane ze środków z Powiatu Płockiego.
W konkursie na najlepszą nalewkę zgłoszonych zostało 𝟑𝟒 nalewek, z których Jury wyłoniło następujących laureatów:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Gaśno za „Nalewkę z wiśni” i jej bogaty bukiet smaku względem alkoholu,
II miejsce – Błaszczyk Danuta za „Nalewkę z pigwy” i jej niepowtarzalny aromat pigwy,
III miejsce – Kubik Ewa za „Nalewkę cytrynowo-limonkową” i jej oryginalne połączenie limonki i cytryny.
Wyróżnienie w tym konkursie otrzymali:
1. Durzyński Rafał – Pasieka Paulinka za „Leczniczą Gratkę”,
2. Koło Gospodyń Wiejskich „Twórcze Babeczki” w Koszelówce za „Nalewkę – porzeczka z nutką cytrynową”,
3. Kowalska Teresa „Grzybowianki” za „Nalewkę z wiśni”,
4. Kozłowska Teresa za „Nalewkę z wiśni”.
W konkursie na najlepszą potrawę zgłoszonych zostało 𝟑𝟐 potraw, z których Jury wyłoniło następujących laureatów:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Kazimierzowianki” za „Pierogi z gęsiną”,
II miejsce – Sochacka Alla za „Naleśniki z potrójnym nadzieniem”,
III miejsce – Gorzkowska Hanna za „Udka z kaczki”.
Wyróżnienie w tym konkursie otrzymali:
1. Kuźnicka Monika za „Nadzionko”,
2. Błaszczyk Danuta za „Babkę z cukinii i boczku”,
3. Matczuk Małgorzata za „Pyzy mięsne”,
4. Chabowska Danuta za „Placek ziemniaczany”.
W konkursie na najlepszy wypiek zgłoszonych zostało 𝟐𝟕 wypieków, z których Jury wyłoniło następujących laureatów:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Borowicach „Wesołe Babeczki” za „Sernik Sąsiadek”,
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Helenowianki w Helenowie Słupskim za „Ciasto kruche ze śliwkami w budyniowej piance z kruszonką”,
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Twórcze Babeczki w Koszelówce” za „Tort Orzechowy”,
Wyróżnienie w tym konkursie otrzymali:
1. Leśniewska Ewa za „Ciasto Filadelfia”,
2. Sielaczek Aniela za „Jesienne grzybki”,
3. Brzezińska Katarzyna za „Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką”,
4. Bednarczyk Mirosława za „Rurki”.