Konkurs kulinarny „Smaki Mazowsza”

Dnia 6 października 2024 r. w trakcie 18. Festiwalu Folkloru i Kultury Ziemi Kujawskiej i Mazowieckiej „Od Kujawiaka i Oberka” odbył się 𝐤𝐨𝐧𝐤𝐮𝐫𝐬 𝐤𝐮𝐥𝐢𝐧𝐚𝐫𝐧𝐲 „𝐒𝐦𝐚𝐤𝐢 𝐌𝐚𝐳𝐨𝐰𝐬𝐳𝐚” w trzech kategoriach: 𝐧𝐚𝐣𝐥𝐞𝐩𝐬𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐥𝐞𝐰𝐤𝐚, 𝐩𝐨𝐭𝐫𝐚𝐰𝐚 𝐢 𝐰𝐲𝐩𝐢𝐞𝐤.

Było to zadanie publiczne współfinansowane ze środków z Powiatu Płockiego.

W konkursie na najlepszą nalewkę zgłoszonych zostało 𝟑𝟒 nalewek, z których Jury wyłoniło następujących laureatów:

🏆I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Gaśno za „Nalewkę z wiśni” i jej bogaty bukiet smaku względem alkoholu,

🏆II miejsce – Błaszczyk Danuta za „Nalewkę z pigwy” i jej niepowtarzalny aromat pigwy,

🏆III miejsce – Kubik Ewa za „Nalewkę cytrynowo-limonkową” i jej oryginalne połączenie limonki i cytryny.

Wyróżnienie w tym konkursie otrzymali:

🏆1. Durzyński Rafał – Pasieka Paulinka za „Leczniczą Gratkę”,

🏆2. Koło Gospodyń Wiejskich „Twórcze Babeczki” w Koszelówce za „Nalewkę – porzeczka z nutką cytrynową”,

🏆3. Kowalska Teresa „Grzybowianki” za „Nalewkę z wiśni”,

🏆4. Kozłowska Teresa za „Nalewkę z wiśni”.

W konkursie na najlepszą potrawę zgłoszonych zostało 𝟑𝟐 potraw, z których Jury wyłoniło następujących laureatów:

🏆I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Kazimierzowianki” za „Pierogi z gęsiną”,

🏆II miejsce – Sochacka Alla za „Naleśniki z potrójnym nadzieniem”,

🏆III miejsce – Gorzkowska Hanna za „Udka z kaczki”.

Wyróżnienie w tym konkursie otrzymali:

🏆1. Kuźnicka Monika za „Nadzionko”,

🏆2. Błaszczyk Danuta za „Babkę z cukinii i boczku”,

🏆3. Matczuk Małgorzata za „Pyzy mięsne”,

🏆4. Chabowska Danuta za „Placek ziemniaczany”.

W konkursie na najlepszy wypiek zgłoszonych zostało 𝟐𝟕 wypieków, z których Jury wyłoniło następujących laureatów:

🏆I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Borowicach „Wesołe Babeczki” za „Sernik Sąsiadek”,

🏆II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Helenowianki w Helenowie Słupskim za „Ciasto kruche ze śliwkami w budyniowej piance z kruszonką”,

🏆III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Twórcze Babeczki w Koszelówce” za „Tort Orzechowy”,

Wyróżnienie w tym konkursie otrzymali:

🏆1. Leśniewska Ewa za „Ciasto Filadelfia”,

🏆2. Sielaczek Aniela za „Jesienne grzybki”,

🏆3. Brzezińska Katarzyna za „Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką”,

🏆4. Bednarczyk Mirosława za „Rurki”.