15 października w Łącku spotkali się miłośnicy folkloru, sztuki ludowej, tańca i regionalnych kulinariów, by uczestniczyć w 11. Festiwalu Folkloru i Kultury Ziemi Kujawskiej i Mazowieckiej „Od Kujawiaka do Oberka” zorganizowanym przez Stowarzyszenie Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego. Podczas tegorocznego Festiwalu Stowarzyszenie obchodziło swój Jubileusz 20-lecia organizacji.
 
11. edycja zgromadziła blisko 50 wystawców.

W konkursie „Od wystawy do potrawy” na najciekawsze stoisko wystawiennicze. Jury, uwzględniając m. in. kryteria oceny takie jak: oryginalność i atrakcyjność prezentowanych na stoisku produktów, wkład pracy w wykonanie aranżacji stoiska i promocję twórczości artystycznej, pierwszą nagrodę przyznało Kołu Gospodyń Wiejskich Korniczanki (Stara Kornica), drugą - Warsztatom Terapii Zajęciowej w Gostyninie. Trzecia przypadła w udziale dla Pawła Chrustowskiego – „Warsztatów Pachnących Tradycją”.


W Przeglądzie zespołów folklorystycznych
, jury Przyznało 7 wyróżnień.

Wyróżnienia otrzymali: 

- Regionalny Zespół Pieśni i Tańca „Sanniki” za autentyczne kultywowanie folkloru sannickiego z pietyzmem i wielką dostojnością odtwarzanie tradycyjnej kultury ludowej.
- Ludowy Zespół Pieśni i Tańca Szczawin Kościelny za wysoką technikę taneczną i dostosowaną choreografię do wielu wykonawców, za estetyczny wygląd stroju i sceniczny wygląd na scenie. 
-Zespół Pieśni i Tańca Dzieci Ziemi Łąckiej im. Miry Zimińskiej-Sygietyńskiej za wysoką kulturę taneczną a szczególnie za wykonanie oberka narodowego oraz piękne wykonanie piosenek ludowych. 
-Dziecięcy Zespół Pieśni i Tańca SOLEC za żywiołowość i temperament taneczny oraz za śpiew solowy i kompletność stroju rejonu rzeszowskiego. 
-Zespół Ludowy Grzybowianki za wielopokoleniowe kultywowanie kultury muzycznej i wysoki poziom kapeli. 
-Zespół ANANASY za wyraz artystyczny i dziecięcą radość na scenie. 
-Zespół Ludowy „Małe Czermno” za kultywowanie tradycji ludowej.


W konkursach kulinarnych udział wzięło blisko 60 osób. 

Za najdoskonalszą nalewkę regionalną, gdzie zachowano harmonię smaku i aromatu uznano produkt autorstwa: 

-Czesława Lewandowskiego – nalewka z aronii,
-II miejsce otrzymała Zofia Skiba za nalewkę z pigwowca japońskiego.
-III miejsce przyznano Joannie Kieszkowskiej za nalewkę wiśniową. 

Za najsmaczniejszy wypiek nagrodę otrzymało:

-Koło Gospodyń Wiejskich Korniczanki, które przygotowały Korowaj Weselny.
-II miejsce za tradycyjne pączki z Grzybowa otrzymała Henryka Kordalewska.
-III miejsce przypadło Halinie Turek za Tort.

W kategorii na najlepszą Potrawę komisja przyznała:


-I miejsce Wandzie Jakubowskiej-Nowackiej z GCKiS w Bodzanowie za Roladę Bodzana,
-II miejsce Kołu Gospodyń Wiejskich Korniczanki za Cukinię na słodko ze śliwką,
-III miejsce Halinie Świtek za Placki ziemniaczano-dyniowe.


Z okazji Jubileuszu 20-lecia Stowarzyszenia Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego, Marszałek Województwa Mazowieckiego – Pan Adam Struzik nadał Stowarzyszeniu Medal Pamiątkowy „PRO MASOVIA”. Każdy z Członków Stowarzyszenia otrzymał również Dyplom Uznania z okazji 20-lecia SGTPG z podziękowaniem za pełną zaangażowania pracę na rzecz organizacji oraz wkład w szerzenie polskiej kultury, folkloru i dziedzictwa kulturowo-przyrodniczego. W imieniu Pana Marszałka Medal Pamiątkowy i Dyplomy Uznania wręczył Dyrektor Delegatury Urzędu Marszałkowskiego w Płocku Pan Tomasz Kominek.


Święto folkloru zakończył występ Zespołu Tańca Ludowego MASOVIA Politechniki Warszawskiej Płock.


« powrót |  Do góry

Wydarzenia


Polecamy
Copyright by Stowarzyszenie Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego    |    Wykonanie: Plocman

Strona powstała w ramach projektu pn.
"Termomodernizacja budynków użyteczności publicznej na terenie gmin Stowarzyszenia Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego"
współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013.