14. edycja zgromadziła ponad 50 wystawców, którzy uczestniczyli w konkursie „Od wystawy do potrawy” na najciekawsze stoisko wystawiennicze. Jury, uwzględniając m. in. kryteria oceny takie jak: oryginalność i atrakcyjność prezentowanych na stoisku produktów, wkład pracy w wykonanie aranżacji stoiska i promocję twórczości artystycznej przyznała:
- pierwszą nagrodę dla Koła Gospodyń Wiejskich „Razem” w Zaborowie Starym za oryginalność i wrażenie estetyczne stoiska,
-drugą nagrodę Pani Idzie Zajączkowskiej za promocję rękodzieła artystycznego,
-Trzecia nagroda przypadła w udziale dla Koła Gospodyń Wiejskich „Aktywa Kobieta” w Zaździerzu za wkład pracy i atrakcyjność prezentowanych produktów.
Jury przyznało dodatkowo dwa wyróżnienia:
-Panu Stanisławowi Markiewiczowi za promocję wyrobów z wikliny i Pani Teresie Jabłońskiej za kultywowanie tradycji rękodzielniczych .
W Przeglądzie zespołów folklorystycznych, jury Przyznało 8 wyróżnień.
-Ludowy Zespół Pieśni i Tańca Szczawin Kościelny za najwyższy poziom artystyczny na Festiwalu.
-Kapeli „Nas Troje” za nawiązanie do tradycyjnego folkloru regionu Łowickiego w wykonaniu młodego pokolenia.
-Zespół TERAZ MY (gm. Iłów) za nowatorską aranżację muzyczną oraz ogólny wyraz artystyczny, wysoki poziom wokalny wykonawczyń zespołu.
-Szkolny Zespół Pieśni i Tańca „Promyki Lucienia” za opracowanie sceniczne tańców ze szczególnym wyróżnieniem Krakowiaka.
-Zespół KAMIENIAKI ze Szkoły Podstawowej w Nowym Kamieniu za polki miejskie zatańczone w charakterze i za różnorodność przedstawionego programu.
-Zespół Pieśni i Tańca Dzieci Ziemi Łąckiej im. Miry Zimińskiej-Sygietyńskiej za zaangażowanie w wykonanie tańców i przyśpiewek ludowych.
-Zespołu MELODIA za kultywowanie tradycji pieśni ludowych.
-Regionalny Zespół Pieśni i Tańca „Sanniki” za kultywowanie tradycji regionu sannickiego.
W konkursach kulinarnych udział wzięło ponad 90 osób.
Za najdoskonalszą nalewkę regionalną, gdzie zachowano harmonię smaku i aromatu uznano produkt autorstwa:
-Pani Elżbiety Wiśniewskiej – nalewkę z dzikiej róży,
-II miejsce otrzymała Jadwiga Śniechowska za śliwowicę.
-III miejsce przyznano dla Koła Gospodyń Wiejskich „Aktywna Kobieta” z Zaździerza za nalewkę z czeremchy.
Wyróżnienia otrzymała:
-nalewka z mniszka lekarskiego Pani Haliny Sejda,
-nalewka z czarnego bzu Pani Genowefy Przygockiej.
Za najsmaczniejszy wypiek nagrodę otrzymała:
- Pani Aniela Sielaczek za pączusie.
-II miejsce zajęła Pan Emil Filiński za chleb wiejski;
-III miejsce za Jagodzianki otrzymała Pani Mirosława Bednarczyk.
Wyróżnienia otrzymało:
-ciasto marchewkowe Pani Wioletty Domaradzkiej -
-sernik z owocami leśnymi Pani Danuty Tomasik.
W kategorii na najlepszą Potrawę komisja przyznała:
-I miejsce dla Agnieszki Stańczak za Kalafior pod bekonem,
-II miejsce Pani Ewelinie Przygockiej za paszteciki,
-III miejsce Przemysławowi Sztarbowskiemu za pasztet z królika z żurawiną.
Wyróżnienia otrzymała:
-zupa krem borowikowa Pani Małgorzaty Gorzkowskiej,
-Śledź po chłopsku Pani Martyny Sztarbowskiej.
Święto folkloru zakończył koncert Zespołu BRAThANKI. |