10 października w Łącku spotkali się miłośnicy folkloru, sztuki ludowej, tańca i regionalnych kulinariów, by uczestniczyć w 15. Festiwalu Folkloru i Kultury Ziemi Kujawskiej i Mazowieckiej „Od Kujawiaka do Oberka” zorganizowanym przez Stowarzyszenie Gmin Turystycznych Pojezierza Gostynińskiego.
15. edycja zgromadziła ponad 40 wystawców, którzy uczestniczyli w konkursie „Od wystawy do potrawy” na najciekawsze stoisko wystawiennicze. Jury, uwzględniając m. in. kryteria oceny takie jak: oryginalność i atrakcyjność prezentowanych na stoisku produktów, wkład pracy w wykonanie aranżacji stoiska i promocję twórczości artystycznej przyznała: - pierwszą nagrodę dla Warsztatów Terapii Zajęciowej w Gostyninie -drugą nagrodę dla Koła Gospodyń Wiejskich „Nasza Wieś” w Sokołowie -trzecia nagroda przypadła w udziale dla Stowarzyszenia „AKTYWNYCH KOBIET” Kluska Jury przyznało dwa wyróżnienia: Dla Koła Gospodyń Wiejskich „Sendenianki” oraz dla Pani Idy Zajączkowskiej W Przeglądzie zespołów folklorystycznych przyznano 6 wyróżnień: -Ludowemu Zespołowi Pieśni i Tańca Szczawin Kościelny -Zespołowi Gminnego Ośrodka Kultury w Iłowie -Dziecięcemu Zespołowi Pieśni i Tańca „SOLEC” -Zespołowi Ludowemu „Grzybowianki & Grzybowiacy” im. Cecylii Milczarek - Zespołowi Ludowemu „Grzybowianki” przy Stowarzyszeniu „Nasza Przyszłość- Słubice i okolice” -Regionalnemu Zespołowi Pieśni i Tańca „SANNIKI” W konkursach kulinarnych udział wzięło ponad 60 osób. Za najdoskonalszą nalewkę regionalną, gdzie zachowano harmonię smaku i aromatu uznano produkt autorstwa: - I miejsce zajął Pan Andrzej Tyszka za nalewkę z pigwy, -II miejsce otrzymał Pan Grzegorz Brzeziński za nalewkę z czeremchy, -III miejsce przyznano dla Pani Stanisławy Klimkiewicz za nalewkę orzechową. Wyróżnienia otrzymała: -nalewka z dzikiego czarnego bzu Pani Eweliny Brzezińskiej, -nalewka z kwiatu czarnego bzu Pani Anieli Sielaczek, -nalewka „cytrynóweczka” Pani Michaliny Zając. Za najsmaczniejszy wypiek przyznano następujące miejsca: - I miejsce zajęła Pani Halina Turek za ciasto biszkoptowe, -II miejsce zajęła Pani Halina Gawinowska za bułki z malinami, -III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Sendenianki” za ciasto „Malinowa Chmurka”. Wyróżnienia otrzymało: -ciasto drożdżowe Pani Natalii Brzezińskiej, - sernik z borówkami wykonany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Nasza Wieś” w Sokołowie, -karpatka wykonana przez Panią Małgorzatę Gorzkowską. W kategorii na najlepszą Potrawę komisja przyznała: -I miejsce dla Pani Danuty Tomasik za rybę w marynacie, -II miejsce dla Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Gąbinie za dżem dyniowo-jabłkowy, -III miejsce dla Warsztatów Terapii Zajęciowej w Gostyninie za schab wędzony. Wyróżnienia otrzymali: -Pani Martyna Sztarbowska za tymbaliki drobiowe, -Pan Przemysław Sztarbowski za śledzie po japońsku, -Pani Ewelina Filińska za chleb. Święto folkloru zakończył koncert Zespołu THE BROTHERS. | ||
| ||