13. edycja zgromadziła blisko 50 wystawców, którzy uczestniczyli w konkursie „Od wystawy do potrawy” na najciekawsze stoisko wystawiennicze. Jury, uwzględniając m. in. kryteria oceny takie jak: oryginalność i atrakcyjność prezentowanych na stoisku produktów, wkład pracy w wykonanie aranżacji stoiska i promocję twórczości artystycznej, przyznało:
-pierwszą nagrodę Stowarzyszeniu Aktywnych Kobiet Kluska,
-druga nagroda została przyznana Pani Jolancie Kowalkowskiej.
-Trzecia nagroda przypadła w udziale Pani Ewie Polańskiej.
Jury przyznało dodatkowo trzy wyróżnienia:
-Pani Wandzie Okpskiej,
-Pani Paulinie Pleskot
-Warsztatom Terapii Zajęciowej przy DPS "Nad Jarem" w Nowym Miszewie.
W Przeglądzie zespołów folklorystycznych, jury Przyznało 8 wyróżnień.
-Ludowy Zespół Pieśni i Tańca Szczawin Kościelny za piękne wykonanie i choreografię tańców narodowych.
-Zespół Piesni i Tańca "Wisła" POKiS za żywiołowe wykonanie tańców Beskidu Żywieckiego, piękny śpiew i radość na scenie.
-Zespół Pieśni i Tańca Dzieci Ziemi Łąckiej im. Miry Zimińskiej-Sygietyńskiej za wykonanie piosenek ludowych i zatańczenie oberka.
-Szkolny Zespół Pieśni i Tańca „Promyki Lucienia” za wykorzystanie rekwizytów w zabawach i tańcach ludowych.
-Zespół "Kamieniaki" ze Szkoły Podstawowej w Nowym Kamieniu za przedstawienie programu słowno-muzyczno-tanecznego promującego wielokulturowość naszego narodu.
-Zespół IŁOWIACY za radość w przekazie wokalno-muzycznym.
-Zespołu Grzybowianki i Grzybowiacy za wielopokoleniowość i tradycje przekazywane młodemu pokoleniu.
-Zespołu Teodorki za autentyczny przekaz muzyki ludowej.
W konkursach kulinarnych udział wzięło ponad 80 osób.
Za najdoskonalszą nalewkę regionalną, gdzie zachowano harmonię smaku i aromatu uznano produkt autorstwa:
-Pani Janiny Kwestarz – nalewkę z płatków czarnego bzu,
-II miejsce otrzymała Edyta Kalwas za cytrynówkę.
-III miejsce przyznano Zofii Skibie za nalewkę jeżynową.
Komisja postawnowiła przyznać także wyróżnienia:
- Pani Annie Węglewskiej oraz Pani Elżbiecie Wiśniewskiej.
Za najsmaczniejszy wypiek nagrodę otrzymała:
-Pani Jadwiga Śniechowska za Szarlotkę.
-II miejsce zajęła Pani Zofia Skiba za Piernik stuletni;
-III miejsce "Grzybki" otrzymała Pani Aniela Sielaczek.
Komisja przyznała również trzy wyróżnienia
-Pani Mirosława Bednarczyk "Rurki z kremem";
-Pani Bożenie Baumgetner - "Serniko-makowiec'
-Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu za "Placek śmietanowy z owocami Babci Irenki"
W kategorii na najlepszą Potrawę komisja przyznała:
-I miejsce dla Marty Żakiety za Domowy Kozi Ser;
-II miejsce Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu za Gęsinę Św. Marcina z owocami,
-III miejsce Martynie Sztamborskiej za Pasztet z królika z zurawiną.
Wybór był bardzo trudny dlatego Komisja postanowiła przyznać także 3 wyróżnienia
-Pani Ewelinie Filińskiej za Chleb z płatkami owsianymi,
-Pani Aleksandrze Śleszyńskiej za Pesto z jarmużem,
-Pani Marioli Piatek za Nadzionko.
Święto folkloru zakończył występ Słowackiego Zespołu LIPOVEC.
|